Conferència: "Lliberalisme en el s. XIX. Segona i tercera guerres carlistes"

La presa del Collado d'Alpuente. Cusachs (3ª Guerra Carlista). Museu Militar de Valéncia.
Data: 
26/04/2017

La Real Acadèmia de Cultura Valenciana presenta, a través del Grup d'Investigació d'Història Militar “General Navarro Sangrán” de la seua Secció d'Història la 

Conferència

"LLIBERALISME EN EL SIGLE XIX. SEGONA I TERCERA GUERRES CARLISTES"

Ilm. Sr. N'Alfonso García-Menacho i OssetCoronel d'Artilleria, diplomat d'Estat Major (DEM). Ex-Director del Museu Històric Militar de Valéncia.

DIMECRES 26 D'ABRIL de 2017, A les 19:00 HORES
SALÓ D'ACTES DE LA REAL ACADÈMIA DE CULTURA VALENCIANA
CALLE AVELLANES, Núm. 26 DE VALÉNCIA
(Junt al Palau *Arzobispal)

INTRODUCCIÓ A LA CONFERÈNCIA

El sigle XIX és una etapa clau de la nostra història. Es tracta de resaltar, més allà del desenroll específic de les distintes batalles de la 2ª i 3ª Guerres Civils Carlistes, atres conceptes més genèrics sobre els pensaments, ideologies, antecedents, causes i conseqüències que motivaren estos fets, i marcaren no solament este sigle XIX, sino també partix del nostre futur, i retraten de forma concreta nostra idiosincràsia.

Lo primer que s'ha de matisar és com nos ensenyen l'història. Sempre que preguntem per la Guerra Civil, pensem en la nostra terrible Guerra de 1936-1939. No obstant cal pensar, com Antonio Pirala, que estes guerres carlistes no són més que Guerres Civils, perque desgraciadament d'això es va tractar. En menys de mig sigle, vàrem tindre 14 anys de guerra civil-carlista.

Este sigle decisiu en l'Història d'Espanya, ho va ser també en Europa i en el Món. En ell es consolidaria el LLIBERALISME, i marcaria el principi de la fi de l'Antic Règim.

De la mateixa manera que Carlos María Isidro (Carlos V, per als Carlistes) en la I Guerra Civil-Carlista, el seu fill, Carlos Luis (Carlos VI), Conde de Montemolín i el seu net Carlos María (Carlos VII), Duc de Madrit, fracassarien en els seus respectius intents en la 2ª i 3ª Guerres d'alcançar la Corona que consideraven que llegítimament els corresponia. País Vasc, Navarra, Catalunya i Valéncia seran l'escenari principal d'estos nous enfrontaments entre dos models de societat.

En esta conferència sentirem l'història contada pels seus propis protagonistes.

PERFIL DEL CONFERENCIANT

ALFONSO GARCIA-MENACHO Y OSSET és coronel d'Artilleria, diplomat d'Estat Major per Espanya (DEM) i Argentina. Naixqué en Valéncia en 1955, està casat i té tres fills.

Va ingressar en l'Acadèmia General Militar en 1973, i pertany a la promoció XXXIII de l'Acadèmia General Militar. Ha ocupat diversos destins d'Artilleria i Estat Major i va participar en 1994 com a Caixco Blau de l'ONU en Bòsnia Hercegovina.

Va ser Agregat Militar d'Espanya en Argentina, Uruguay i Paraguay del 2001 al 2004, i com a  Coronel va manar el Regiment d'Inteligència, Cap d'Estat Major Nacional interí del CGTAD i posteriorment Director del  Museu Històric Militar de Valéncia.

Ha realisat diversos cursos d'especialisació en Artilleria i Inteligència i és Diplomat d'Estat Major per Espanya i per Argentina. Posseïx diversos Cursos de l'Escola de l'OTAN en Oberamergau. És Diplomat en Ciències Polítiques per la UNED i Diplomat en Investigació Operativa per l'Universitat de Valéncia.

Condecoracions militars nacionals: Placa, Encomana i Creu de la Real i Militar Orde de Sant Hermenegildo, Cinc medalles al Mèrit Militar, Creu al Mèrit Aeronàutic, Creu al Mèrit de la Guàrdia Civil; i estrangeres: medalla de l'ONU i de l'OTAN (BiH),  Orde dels Servicis Distinguits de l'Eixèrcit Argentí, Mèrit a la Confraternitat de l'Eixèrcit Argentí, Medalla al Mèrit Militar d'Uruguay i Medalla de l'Honor del Paraguay.

Ha realisat diverses conferències i publicacions d'artículs tècnics i històrics en revistes de caràcter militar.