Francisco Cardells, nou Acadèmic de Número de la RACV

El 8 d'abril de 2025 el professor doctor Francisco A. Cardells Martí rebé públicament la medalla dorada com a Acadèmic de Número de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana.
L'acte tingué com a escenari el saló consular de la Llonja dels Mercaders de Valéncia davant més d'un centenar d'assistents, entre els que es trobaven autoritats dels diferents estaments del govern valencià, Corts, Diputació i Ajuntament aixina com els màxims representants d'entitats culturals i valencianistes.
El doctor Francisco A. Cardells entrà al saló acompanyat baix l'Himne de la Real Acadèmia pels padrins José Vicente Gómez Bayarri, vicedecà, i Vicente Domínguez, secretari de l'entitat. La llectura de l'acort de la Junta General celebrada el 28 de novembre de l'any anterior de forma pública va manifestar que l'historiador Cardells ocupa la plaça vacant de la medalla número 14 per la renúncia de l'Ilm. Sr. José María Boquera, prestigiós juriste i antic president del port de Valéncia, que passa a ser Acadèmic d'Honor.
Francisco Cardells tingué paraules d'agraïment per als que varen portar la medalla en estos 110 anys, que foren el compositor Benavent, el catedràtic de Llògica Francisco Alcayde i José María Boquera, que decidí renunciar ad ella als seus 95 anys per motius de salut.
El discurs de Cardells se va centrar en les aportacions dels protocols notarials a l'investigació de la vida dels llauradors de la Valéncia del sigle XV, en el que es detallaren algunes de les contribucions fonamentals que permeten allumenar el passat dels nostres antepassats. La font notarial ya va ser explorada per acadèmics anteriors en els començaments de l'institució, cas de José Rodrigo Pertegàs o Josep Sanchis Sivera, o més prop en el temps per Francesc Roca Traver.
En este sentit, l'acadèmic tingué paraules per al seu director com a impulsor d'estos tipos de treballs, el catedràtic Paulino Iradiel, i destacà l'importància d'uns atres investigadors centrats en el migevalisme i fonts capitals, com la catedràtica de Paleografia Ampar Cabanes, Alta Distinció de la Generalitat i membre de la Junta de Govern de la RACV, que estava present.
Fon una intervenció emotiva en la que es varen repassar aspectes de la vida quotidiana com l'alberch, l’haca, les aïnes de l’Horta "i tot allò que configura lo que som a dia de hui”. La resposta o laudatio va correspondre a l'acadèmic José Vicente Gómez Bayarri, en la que va documentar aspectes de la vida notarial valenciana i els seus orígens. El decà de l'institució, l'Excm. Sr. Luis Miguel Romero Villafranca tancà l'acte que va tindre com a colofó l'himne de la Comunitat Valenciana i la Marcha Real.
El nou acadèmic de número havia segut durant dèu anys acadèmic corresponent de la RACV, en calitat de croniste oficial de Meliana, i és I.P. del grup d'investigació 'Mits com a generadors d'identitats territorials' de l'Universitat Catòlica de Valéncia.