La RACV celebra l'acte d'apertura del curs acadèmic 2024-25
La Real Acadèmia de Cultura Valenciana ha inaugurat el nou curs 2024-25 en un acte en la Llonja de Valéncia presidit pel decà de l'institució, José Luis Manglano, acompanyat per la seua junta directiva.
En el solemne acte s'ha expost la memòria de lo que ha segut l'any finalisat, a càrrec del secretari José Aparicio, i s'ha anunciat la programació del nou curs.
Despuix de l'obertura oficial de l'any acadèmic va haver una dissertació titulada “Una proyecció actual del nostre abolit Dret civil foral de successions: un passat útil” a càrrec de l'acadèmic Vicente Domínguez, especialiste en Dret Civil Valencià, que va ser decà del colege de Registradors de la Propietat entre 1998 fins al 2001 i és ara el responsable del Registre de la Propietat de Xàbia.
Domínguez va tindre paraules de denúncia i condena al tracte rebut per la nostra comunitat al no restaurar els abolits Furs i recordà el dret civil de successions des de la seua creació fins als nostres dies, reclamant la seua restauració com a dret propi dels valencians.
Al sendemà, el dimecres 2 d'octubre, se celebrà l'obertura oficial del XXII curs acadèmic de l'Escola Superior d'Estudis Valencians (*ESEV) a on el director d'esta, J. Salvador Murgui, va llegir la memòria del curs anterior i va expondre la programació del nou curs acadèmic.
,
La dissertació d'obertura fon pronunciada per l'acadèmica numerària Dolores Miralles, qui parlà de “Lluís de Santàngel i la Valéncia del futur”, figura fonamental en la conquista del nou món, prestamiste dels Reis Catòlics en 1492 i u dels màxims exponents de que el proyecte de Colon es portara a terme i Espanya conseguira una de les majors empreses de la seua història.
Miralles va reivindicar la figura de Santàngel com a peça clau “en la seua actitut i estratègia per a convéncer a la reina Isabel la Catòlica de que devia invertir en Cristòfol Colon”. També va reivindicar la ciutat de Valéncia del sigle XV, “el sigle d'or de la nostra història a on Valéncia era la ciutat més culta i poblada en 80.000 habitants front als 35.000 de Sevilla, els 25.000 de Saragossa, els 15.000 de Madrit o els 14.000 de Barcelona” i reclamà “anar sense complexos cap al futur, sent conscients de la nostra fortalea com a poble”. Miralles, finalment, emocionada, va emfatisar que “no podem quedar-nos callats, hem de parlar i transmetre els nostres coneiximents sense deixar-nos abatre”.