El músic valencià Vicente Fco. Chuliá Ramiro nomenat Acadèmic Corresponent per Catarroja

Vicente Fco. Chuliá Ramiro
Data: 
12/12/2019
El Director d'orquesta, compositor i filòsof de la música, el valencià Vicente Fco. Chuliá Ramiro, ha segut nomenat Acadèmic Corresponent per la localitat de Catarroja. El nomenament tingué lloc en la passada Junta General de la RACV del 26 de novembre.
 
El nou acadèmic corresponent és natural de Catarroja. En la seua formació musical cal destacar dos personalitats en el seu modo de fer i sentir la música, el seu pare, el compositor Salvador Chuliá i el mestre Enrique García Asensio, de qui és alumne predilecte i en el que treballà en el Centre Superior de Música “Musikene” de Sant Sebastià. Finalisà els estudis de Direcció d'Orquesta en el Real Conservatori Superior de Madrit, en les màximes calificacions.
 
Com a Director d'Orquesta ha segut invitat per distintes agrupacions com la Banda Municipal de Santa Creu de Tenerife, Banda Simfònica Municipal d'Albacete, Orquesta Simfònica de Iasi (Romania), Orquesta Simfònica del Mediterràneu, Banda Municipal de Castelló, Banda Simfònica Municipal de Madrit i Orquesta Simfònica de Belles arts entre unes atres. Ha realisat l'última gravació del trompetiste Maurice André en l'Orquesta Ciutat de Torrent.
 
Com a compositor ha escrit més de xixanta obres musicals (des de música de cambra a música simfònica). La seua música ha segut interpretada i registrada en CD per grans solistes de talla internacional. En l'actualitat és professor d'Orquesta, Banda, conjunts i Direcció d'Orquesta del Conservatori Municipal de Música “José Iturbi”, aixina com Director de l'Orquesta i Banda Simfònica de dit centre.
 
Vicente Fco. Chulià i la RACV
 
Chuliá abans de ser nomenat Acadèmic Corresponent ya era agregat colaborador de la Secció de Musicologia de la RACV. En ella rebé una perspectiva catòlica del coneiximent (en un sentit ampli i no merament religiós) del que fora director d'esta secció, Mossén José Climent Barber. Respecte l'actual director, Salvador Chuliá, comenta que li deu “ni més ni manco que tots els meus coneiximents de contrapunt, fuga, harmonia i escolàstica musical”. Un atre valencià, García Asensio, nomenat recentment Acadèmic d'Honor de la RACV, fon el seu professor fa temps, de qui té un bon recort i afirma que “forma part d'un dels pilars fonamentals de la meua activitat.”