Ha mort l'acadèmic José Climent Barber

José Climent Barber
Data: 
15/02/2017

L'acadèmic de número ha mort este dimecres, 15 de febrer, de matinada.

L'acadèmico de Número, José Climent Barber, ha mort este dimecres, 15 de febrer. Climent ostentaba la medalla número 22, des de que ingressara en la RACV el 31 de maig de 1983.

Natural de Oliva (28 de agosto de 1927), feu els seus estudis en el Seminari Conciliar de Valéncia alternant els musicals junt a Eduardo Soler, Joaquín Pedra i José Roca; en el Conservatori de Música de Valéncia; en l'Escola Superior de Música Sacra de Madrid al costat de T. Manzarraga i Samuel Rubio; i en l'Institut Catòlic de París.

En 1951 prengué possessió com a primer organista de la Catedral de Valéncia i de la Real Basílica de la nostra Sra. dels Desamparats. Des de 1981 és el Canonge Prefecte de la Música Sacra de la Catedral de Valéncia.

Fundador i Director del Conservatori Municipal de Música José Iturbi, en 1985, i del Josep Climent d’Oliva.

Director de l'Institut de Musicologia de l'Institució Alfons el Magnànim, dirigix les edicions “Retrobem la Nostra Música” i President de la Comissió Diocesana de Música Sacra de Valéncia.

Com a organiste i com a Director de la Coral Infantil Juan Bautista Comes i de l'Escolania de la Mare de Déu dels Desamparats ha participat i dirigit molts concerts.

Ha impartit moltes conferències i ha publicat artículs en les revistes Anuario Musical del C.S.I.C. i Tesoro Sacro Musical entre atres. Entre la seua obra editada destaca tant l'historicomusical com la publicació de cançons folclòriques valencianes i l'Òpera Omnia Vocal de Juan Cabanilles, sent el continuador de H. Anglés en la preparació de l'Òpera Omnia Orgànica de la que porta 4 volums publicats. A més de la publicació de moltes obres dels compositors catedralicis ha donat a llum tota l'obra inèdita castellana de Juan Bautista Comes. Triant uns títuls podríem senyalar: Juan Bautista Comes y su tiempo (1972) en colaboració en Joaquín Piedra, Historia de la Música Contemporánea Valenciana (1978), Historia de la Música Valenciana (1989), Libro de Tocatas para Címbalo de Vicente Rodríguez Monllor (1978), Veinte Sonatas de Rafael Anglés (2003), La Catedral de Valencia, devenir musical en el siglo XX (2005). Fondos Musicales de Región Valenciana logrando una segunda edición de la de la Catedral de Valencia, Cançoner de Gandía y Cançoner d’Ontinyent etc.

Corresponent de la Real Acadèmia Sant Jordi de Barcelona i de la Real Acadèmia de Belles Arts Sant Carles de Valéncia. En 1964 obtingué el premi Valéncia de Lliteratura i ha segut premiat en tres ocasions en el premi Extraordinari de l'Ajuntament de Valéncia en els Jocs Florals de la Ciutat i Regne de Valéncia, en 1960, 1963 i 1967.

Fonr nomenat Fill Adoptiu de la Ciutat de Valéncia en 2010.